Mi az ATS és honnan tudhatod, hogy szükséged van rá?

  • 2023.12.06.
1024 683 HR Felhő - GDPR konform ATS és vállalati karrierportál

Vágjunk a közepébe!
Minden jól működő cégnél szükség van időnként új alkalmazottak felvételére. Még ha ügyelünk is arra, hogy megtartsuk meglévő kollégáinkat, akkor is gyakran előfordulhat, hogy fel kell vennünk valakit. Ennek lehet oka az, hogy valaki távozik a cégtől, vagy szerencsésebb esetben az, hogy fejlődik a vállalkozásunk és bővülni kell. Az biztos, hogy minél sikeresebbek vagyunk, annál gyakrabban lesz szükség bizonyos pozíciók meghirdetésére.

Persze, maga a munkaerő felvétel munkaerőigényes feladatkör, így jó, ha van rá dedikált személy, vagy személyek, aki csak ezzel foglalkozik. Megkeresni és kiválasztani a legmegfelelőbb jelöltet nagyon nehéz, sok időt és energiát felemésztő feladat, hozzáértő szakembert kívánó kihívás. Ha kevesen jelentkeznek az állásajánlatunkra, akkor azért, ha pedig nagyon sokan, akkor azért.

 

Mi az ATS?
Napjainkban, amikor minden sikeres vállalat zászlajára a lefontosabb célok közt van kitűzve a digitalizáció, az ATS rendszerek bevezetése és használata egyre gyakoribb jelenséggé vált. Az ATS egy angol rövidítés, ami az „Applicant Tracking System” -et takarja, amit magyarul általában „elöltkezelő” vagy „jelöltkövető” rendszernek szokás említeni – de gyakran használjuk rá a kiválasztási szoftver, vagy a toborzó szoftver megnevezést is.

 

Mikor van szükség ATS -re?
ATS-re alapvetően ott van leginkább szükség, ahol gyakori az új munkaerő felvétele. Ez a jelenség előállhat egy-egy nagyobb cégnél, ahol a létszámból fakadóan is folyamatos a fluktuáció és pótolni kell a távozó kollégákat, de kisebb, dinamikusan fejlődő cégeknél is folyamatosan szükség van újabb és újabb alkalmazottakra.
Az ATS akkor is nagy segítség lehet, ha a HR osztály általánosan leterhelt, és szeretnénk minél több feladatot automatizálni, hogy felszabadítsunk kapacitásokat, vagy csak racionalizálni szeretnénk a feladatokat.

Az ATS nagyon leegyszerűsítve arra való, hogy megkönnyítse a toborzással foglalkozó HR kollégák és hiring menedzserek / szakmai vezetők dolgát a toborzás-kiválasztás során azzal, hogy a legtöbb időrabló feladatot elvégzi helyettük, biztosítja az adminisztrációt, naprakész információkat szolgáltat, méri a folyamatokat és kapcsolatot tart a jelöltekkel.
Az ATS nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a folyamat sokkal rövidebb legyen és a HR-eseknek tényleg csak a megfelelő jelöltekkel és az interjúkkal kelljen foglalkozniuk. Ezzel természetesen rengeteg időt, energiát (és így tulajdonképépen pénzt is) megtakarít vállalatunknak egy ilyen rendszer.

 

Hogyan tovább, ha ATS -re van szükséged?
Ha a fent leírtak alapján úgy látod, a Te munkahelyeden is érdemes lehet ATS szoftvert bevezetni, lépj velünk kapcsolatba és bemutatjuk neked, hogy a HR Felhő mire képes, miben segíthet a vállalatodnak és milyen lehetőségeket nyit meg számotokra a kiválasztás gyorsítása, tökéletesítése terén.